Τίτλοι Νέων

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Kι όμως υπάρχει λύση...η Κομποστοποίηση


Κι όμως υπάρχει λύση … Η Κομποστοποίηση


(Σκέψεις μπροστά από ένα βουνό απορριμμάτων…)
Το περιβάλλον στο οποίο εργάστηκα, πριν αρκετά χρόνια, ως διπλ. πολ/κος μηχ/κος -περ/γος , επιβλέπουσα στους εργοταξιακούς χώρους στα Ανω Λιόσια της Αττικής, ήταν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Εκεί έπρεπε να βρεις λύσεις στα δύσκολα. Ισορροπούσες με την τέχνη. Οι δυσοσμίες των σύμμεικτων απορριμμάτων σού έκαιγαν τη μύτη, τα πηχτά στραγγίσματα έτρεχαν.Το βουνό των απορριμμάτων όλο και υψωνόταν μπροστά σου. Οι πάρα πολλοί γλάροι πετούσαν και άλλαζες την άποψή σου για αυτούς, όταν ρομαντικά τους συναντούσες στα ταξίδια σου.
Δεν μπορεί να μην υπάρχει λύση, καθημερινά σκεφτόμουν.
Γυρνούσα κουρασμένη και διάβαζα ώρες μέχρι αργά ή ζωγράφιζα. Το διδακτορικό που εκπονούσα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχε θέμα «Περιβάλλον & Υγεία». Η αλήθεια είναι ότι είχα βρεθεί σε ένα περιβάλλον αντιφατικό για την καλή υγεία και σκεφτόμουν πολύ όλους τους εργαζόμενους, που ήταν χρόνια πολλά εκεί. Ο καθένας είχε να μου διηγηθεί τη δική του ιστορία. Η δυσκολία και οι κοινές συνθήκες μάς έφερναν πιο κοντά.
Το βρήκα! Το πρόβλημα το δημιουργούσαν τα σύμμεικτα απορρίμματα…..
Σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης που εφαρμοζόταν στο ΧΥΤΑ, τότε παρατήρησα ότι αυτή ήταν η λύση….το 2009 ζωγράφισα τον πίνακά μου με θέμα την κομποστοποίηση, τον εξέθεσα σε εκδήλωση της ΕΕΔΣΑ, με σκοπό την προώθηση της ιδέας, ως εργαλείο περιβαλλοντικής πολιτικής. Συναντώντας τον συζυγό μου, κάτοικο εξωτερικού, ήξερε πώς ακριβώς γίνεται στην πράξη η κομποστοποίηση…. έτσι αρχίσαμε στο σπίτι μας, στην ταράτσα μας να την εφαρμόζουμε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι τέχνη να βλέπεις τα αποφάγια σου να γίνονται κομποστ και να φυτεύεις σε αυτό φυτά και να τρως ξανά μαρούλια, μπρόκολα, ντομάτες καρότα.
Βασικά όταν είμαστε στο χείλος του γκρεμού, πρέπει να βρούμε λύσεις, κοιτάζοντας μακριά. Η κομποστοποίηση είναι μια σοβαρή λύση όχι μόνο για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων αλλά και για την πρωτογενή ανάπτυξη. Δηλαδή θα παράγουμε ένα πρωτογενές προϊόν, με το οποίο θα γίνει ξανά έυφορη και ευτυχισμένη η γη μας. Με λίγα λόγια, τα αποφάγια μας κοινώς θα μας φέρουν και χρήματα. Προσωπικά προσπαθώ να παράγω compost υψηλής ποιότητας και πλούσιας πολυποίκιλης οργανικής σύστασης, το οποίο θέλω να ερευνήσω ακαδημαϊκά, αν μπορεί να λειτουργήσει και ως εξυγιαντικό των χρόνια επιβαρυμένων εδαφών.
Αυτή τη στγμή το 40% του όγκου των σκουπιδιών στην πόλη μας αποτελείται από οργανικά απορρίμματα. Φανταστείτε το διπλό οικονομικό όφελος, αυτό το 40% να γίνει και ωφέλιμο προϊόν με ανταποδοτικά οφέλη και να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα μιλάμε για μια φυσική διεργασία αποδόμησης του οργανικού υλικού σε αερόβιες συνθήκες και επανασύστασή του σε σταθεροποιημένη οργανική ύλη. Δηλαδή πρακτικά με φυσικό τρόπο γεννιέται ένα ολόκληρο εργοστάσιο με εργάτες, που δεν μας κοστίζουν τίποτα χρηματικά, αλλά μας προσφέρουν απλόχερα.
Η κομποστοποίηση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θέλει όλων μας τη συμμετοχή σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες, εργοστάσια σύμμεικτων απορριμμάτων, που για τη λειτουργία τους προτιμούν πολίτες άβουλα όντα του υπερκαταναλωτισμού να παράγουν απόβλητα, αυξάνοντας και τα δημοτικά τέλη μας. Βέβαια, επί του παρόντος, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος κομποστοποίησης του 40%, λογικό είναι παράλληλα να αναζητήσουμε τη βοήθεια της τεχνολογίας μέσω ενός εργοστασίου, που θα έχουμε όμως καλά μελετήσει και εντάξει στον περιβάλλοντα χώρο του.
Είμαι πάντα αισιόδοξη, πιστεύω στους Πατρινούς, στους Αχαιούς που με ανοιχτό πνεύμα πορευτήκαν τόσα έτη, αυτοί οι πολίτες την παραμονή της Πρωτομαγιάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σπιράλ. Δείξαμε τον τρόπο για φυσική αερόβια οικιακή κομποστοποίηση, αποδεικνύοντας…. τελικά ότι όλα είναι τέχνη. Μπορούμε με γνώση να οδηγήσουμε την Πάτρα μας, να ανακτήσει τη χαμένη αρχοντιά της.,

ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΟΥΓΛΕΡΗ

> Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το Σπιράλ




 
Back To Top