Τίτλοι Νέων

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ BEST.GR ΣΤΟ ΑΤΕΛΙΕR SUGLERI - REPORTAZ ΘΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ








Το μεγαλύτερο portal της περιφέρειας | Τετάρτη 03 Οκτωβρίου, 2018 22:18:47 | Τελευταία ενημέρωση: πριν 10 λεπτά

 thebest.gr logo
Πάτρα: Μπήκαμε στο Atelier της Αθηνάς Σουγλέρη- Από ένα χαρτάκι δημιουργεί εικαστικά υφάσματα-έργα τέχνης- ΦΩΤΟ
Life
&the City
Υπέροχα και ξεχωριστά μοτίβα
πριν μία ώρα





Η Πατρινή εικαστικός Αθηνά Σουγλέρη είναι ένας ιδιαίτερος, ξεχωριστός άνθρωπος. Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό δεν αφήνει την ρουτίνα της καθημερινότητας να την παρασύρει.
Έχει καταφέρει, με ένα απλό χαρτάκι σημειώσεων, ένα στυλό, χρωματιστούς μαρκαδόρους και αρκετές δόσεις έμπνευσης να δημιουργεί, να κάνει τέχνη. Με τόσο απλά μέσα ως αφετηρία, προκύπτουν μοναδικά εικαστικά υφάσματα-έργα τέχνης τα οποία επιζωγραφίζονται από την ίδια και μπορούν να πάρουν την μορφή ενός καναπέ, ενός πορτατιφ, ενός φορέματος, μια τσάντας για το λαπ-τοπ, μιαw κουρτίνας, μια ταπετσαρίας ή να γίνουν μπλουζάκια και πλακάκια.
Μας υποδέχθηκε εγκάρδια στο Αtelier SuGleri και μας μίλησε για το πώς κατέληξε σε αυτή την ιδέα, από πού αντλεί την έμπνευσή της, για το μήνυμα «save your breath» που περνάει μέσα από τα μπλουζάκια της, για το τι είναι τέχνη και αν μπορεί αυτή να είναι παρούσα στην καθημερινότητα όλων μας.
Όπως μας εξήγησε αμέσως μετά την έκθεσή μου «Διά-κοσμος» το 2014, ξεκίνησε η ιδέα τα έργα τέχνης της να πάρουν την μορφή μοτίβων υφασμάτων, ταπετσαριών κτλ. Ουσιαστικά πρόκειται για μοναδικά εικαστικά υφάσματα - έργα τέχνης τα οποία επιζωγραφίζονται και υπογράφονται δια χειρός SuGleri.
Παρόλες τις προτάσεις να διατίθενται σε διάφορους εμπορικούς χώρους, οι προτάσεις αυτές είναι υπό σκέψη και συζήτηση και αυτή τη στιγμή διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από το Αtelier SuGleri ως έργα τέχνης. Το Αtelier SuGleri είναι ο διακριτικός τίτλος του γραφείου, που παράλληλα και έννομα με τις υπόλοιπες εργασιακές της σχέσεις, διατηρεί από το 1998 ως πολιτικός μηχανικός.
Στο χώρο αυτό αυτή τη στιγμή, εκθέτει καθημερινά τις δημιουργίες της, τις οποίες μπορείτε να δείτε με επίσκεψή σας, είτε ατομικά είτε ομαδικά. Αφού κλείσετε ραντεβού στέλνοντας μήνυμα μέσω facebook, στην σελίδα της www.facebook.com/SuGleriAtelier. Στοιχεία επικοινωνίας επίσης θα βρείτε και στα site www.sougleri.grκαι www.sugleri.com


Τα νέα μοτίβα προέρχονται από τις γνωστές εικαστικές μινιατούρες «suGleri» ουσιαστικά πολλαπλασιασμένες από την ίδια με την χρήση της τεχνολογίας . H βάση δημιουργίας τους και η πηγή έμπνευσης είναι οι «Παράλληλοι Κόσμοι» της στους οποίους Ζει, Δρα και Εργάζεται , όπως ο τίτλος προηγούμενης έκθεσής της. Ο συνδυασμός πολιτικού μηχανικού, περιβαλλοντολόγου, εικαστικού την βοηθά, μας λέει, να χειριστεί ολιστικά τα πολυδιάστατα θέματα που καθημερινά προκύπτουν μέσα από το επάγγελμά του πολιτικού μηχανικού που ασκεί.






Τι σημαίνει όμως για εκείνη τέχνη; «Στην πρόσφατη τεχνοκριτική του ο Απόστολος Ζιώγας μεταξύ άλλων αναφέρει: σε έναν μη οριοθετημένο χώρο , τούτη η τοπολογία του μη χώρου συνήθως τρομάζει ….> Όντως τρομάζει κάποιους το να πραγματεύεσαι συγχρόνως σε χώρους φαινομενικά διαφορετικούς η ουσία όμως, κατά την άποψή μου, είναι ότι τα πάντα γύρω μας είναι αλληλένδετα και Συσχετίζονται, όπως ο τίτλος <Συσχετίσεις> πρόσφατης έκθεσής μου.
Η πολυδιάστατή σκέψη και δράση είναι για μένα τρόπος Ζωής και η αντίδραση των γύρω, οι δυσκολίες και τα εμπόδια λειτουργούν τροφοδοτικά στην δημιουργία της τέχνης μου. Aυτά πυροδοτούν την σκέψη. Η σκέψη είναι η απαρχή της δημιουργίας . Μέσα στο μυαλό χτίζεις σπίτια λύνεις τεχνικά θέματα σαν μηχανικός , λύνεις προβλήματα επαγγελματικά και προσωπικά και όταν την ώρα της σκέψης , βρίσκομαι μπροστά από ένα λευκό άδειο χαρτί, αυτόματα το χέρι μου σχεδιάζει», μας απαντά.
Θεωρεί ότι η τέχνη μπορεί να γίνει παντού; Να αποτυπωθεί σ’ ένα πλακάκι σε μια πολυθρόνα σε ένα γυναικείο φόρεμα, σε ένα απλό χαρτάκια σημειώσεων; «Δεν έχει συμβεί στους περισσότερους από εσάς να κάνετε ασύνειδα σχέδια στο χαρτί που βρίσκεται μπροστά σας την ώρα που σκέφτεστε; Απλά τα δικά μου σχέδια τυχαίνει εκ των υστέρων οι ειδικοί που τα είδαν από τον χώρο της τέχνης να τους αρέσουν και να τα κατατάσσουν ως εικαστικά έργα τέχνης.
Άρα προσωπικά πιστεύω ότι η αυθεντική αληθινή τέχνη είναι η αντίδραση στη δράση της καθημερινής ζωής με ότι παραμέτρους αυτή περιλαμβάνει και άρα μπορεί να παραχθεί παντού σε διαφορετικές μορφές της. Κοινώς τέχνη είναι η ίδια η Ζωή, η οποία σε οδηγεί στα μονοπάτια της τέχνης, για να ισορροπήσεις, να δράσεις ορθά, για να την διαχειριστής καλύτερα και για να προτείνεις λύσεις Φυσικά δεν παύει να σέβομαι και να θαυμάζω τους ανθρώπους που για χρόνια αφιέρωσαν την ζωή τους να σπουδάζουν την τέχνη που για ώρες και μέρες ζωγραφίζουν έναν πίνακα έχοντας αυτό ως κύριο επάγγελμά τους.
Εμένα το κύριο επάγγελμά μου ως πολιτικός μηχανικός και γενικότερα οι καταστάσεις, με οδήγησαν στο διάβα της τέχνης από άλλη διαδρομή, ως καθημερινή πράξη ισορροπίας, έκφρασης διαλόγου με την κοινωνία μέσω αυτής και κυρίως συγκέντρωσης .
Στη συνέχεια και πάλι η πρακτική φιλοσοφία του επαγγέλματος τουμηχανικού, με οδήγησε στο να εφαρμόσω την τέχνη μου σε κτίριααφού οι ιδιοκτήτες αυτών που κατασκεύασα, με οδηγούν στο να κάνω και την εσωτερική τους διακόσμηση με έργα μου κάθε μορφής, μινιατούρες, πλακάκια, ταπετσαρίες, υφάσματα κλπ ολοκληρώνοντας έτσι πλήρως την δημιουργία σχεδιασμού», αναφέρει μεταξύ άλλων η κυρία Σουγλέρη.










Η ευαισθησία της για το περιβάλλον για το αύριο του πλανήτη είναι διάχυτη άλλωστε δεν είναι τυχαίο και το μήνυμα που ήθελε να περάσει, « SAVE YOUR BREATH», μέσα από την σειρά με τα μοναδικής ποιότητας μπλουζάκια που φέρουν την υπογραφή της. «Η ειδίκευσή μου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος η οποία συνεχίζεται έως σήμερα μέσω ερευνητικής διδακτορικής διατριβής , διαμορφώνει την τέχνη μου.
Στην πρόσφατη τεχνοκριτική της η Αθηνά Σχινά γράφει μεταξύ άλλων ότι : « …η Αθηνά Σουγλέρη μέσα από τα έργα ζωγραφικής της εκφράζει πολλά από τα ενδιαφέροντά της , τα οποία κατά βάση αφορούν το περιβάλλον και την αφύπνιση της κοινωνικής συνειδητότητας….» Σε αυτή τη βάση δημιούργησα στο παρελθόν τον πίνακα με θέμα την «Κομποστοποίηση» που εκτέθηκε και διατέθηκε σε εκδηλώσεις αρμόδιων με το θέμα φορέων.
Η ίδια προσωπικά εφαρμόζω στο σπίτι μου την Κομποστοποίησηγια να μειώσω τον όγκο των απορριμμάτων μου. Την γνώση απέκτησα μέσα από προσωπική μου έρευνα και μέσω της εργασίας μου ως πολιτικός μηχανικός στο παρελθόν στην διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού Αττικής. Ευελπιστώ εδώ και χρόνια ,να υιοθετηθεί και από την Ελληνική Πολιτεία αυτή η δράση.
Επίσης στα πλαίσια του μηνύματος «Save your Breath» θεωρώ πολύ σημαντική την ευαισθητοποίηση φορέων και οργανισμών , στην ορθή διαχείριση και απομάκρυνση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτωναμίαντου , που υπάρχουν ακόμα σε πολλά κτίριά μας και όχι μόνο, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το αυστηρό νομικό πλαίσιο, μόνο εξειδικευμένες εταιρείες πρέπει να τον χειρίζονται, ώστε να μη γίνονται λάθη γιατί η σκόνη από κατά λάθος θρυμματισμό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατά την εισπνοή μας .
Επίσης ήταν για όλους μας θλιβερή η πρόσφατη μεγάλη ασφυκτικήτραγωδία με τις φωτιές. Σίγουρα η ευαισθητοποίηση κάθε ενεργού πολίτη θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ορθής επίλυσης , διαχείρισής και της αποφυγής λαθών. Κυρίως για τα παραπάνω περιβαλλοντικά θέματα που αυτή τη χρονική στιγμή με απασχολούν, την πραγματοποίηση Κομποστοποίησης στα απορρίμματά μας, την αφαίρεση του αμίαντου από κτίριά μας, τις τραγικές ασφυκτικές φωτιές για τους συνανθρώπους μας κ.τ.λ.», τονίζει η ίδια.
Στο πλαίσιο αυτής της ευαισθητοποίησης διαμέσω της τέχνης, στο site https://sugleri.teemill.com, θα δείτε έργα τέχνης SuGleri σε σχήμα καρδιάς πάνω σε οργανικά μπλουζάκια με το μήνυμα «Save your Breath”. Σώζοντας την αναπνοή μας , σώζουμε την ύπαρξή μας , το περιβάλλον μας , τον πλανήτη μας την αειφόρα πορεία μας ως ανθρώπινο είδος, υποστηρίζει η κυρία Σουγλέρη.
Τα μπλουζάκια αυτά μπορείτε να δείτε και να παραγγείλετε και θα σταλούν στην διεύθυνσή σας από το Ιsle of White, UK μέσω του παραπάνω site. Είναι μοναδικής υφής από Οργανικό βαμβάκι και οικολογικά μελάνια , διότι η εταιρεία παραγωγής δίνει και αυτή ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος .
Η κυρία Σουγλέρη θεωρεί ότι παρόμοιες αναζητήσεις έχει και ένα σεβαστό ποσοστό του Πατρινού Κοινού, που ως κοινό από την πρώτη στιγμή την στήριξε σε όλες τις έως τώρα εκθέσεις της και αυτή τη στιγμή με στηρίζει στην έκθεση των έργων μου τόσο ηλεκτρονικά όσο και μέσω των επισκέψεων τού, ατομικά ή ομαδικά κατόπιν ραντεβού στο Αtelier SuGleri.
«Μπλουζάκια μου , υψηλής επίσης ποιότητας , αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές έργων μου π.χ θήκες τηλεφώνων, κούπες , τσάντες , κ.α μπορείτε να δείτε και να παραγγείλετε και θα σταλούν στην διευθυνσή σας από το Miami Lakes , Florida USA μέσα από το site https://sugleri.threadless.com/
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για τα εικαστικά υφάσματα SuGleri μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της ( Athina SuGleri ) και να στείλουν μήνυμα, μέσω facebook. Να σημειωθεί ότι τα υφάσματα είναι 100% βαμβακερά υψηλής ποιότητας υλικού και εκτύπωσης . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για Fashion Design δηλαδή για μοναδικά εικαστικά ενδύματα όσο και για interior Design ,δηλαδή την εσωτερική διακόσμηση κατοικιών επαγγελματικών χώρων, μετατρέποντας τους καναπέδες σας και άλλα αντικείμενα σε μοναδικά έργα τέχνης.
Οι τιμές κυμαίνονται από τo κόστoς παραγωγής, τη ζήτηση, την έκταση και τον προσωπικό κόπο της επιζωγράφισης αλλά πάντα σε λογικά πλαίσια ώστε να μπορούν να μοιράζονται την τέχνη όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται, γεγονός το οποίο της δίνει χαρά. «Μη ξεχνάμε εκτός των άλλων , ότι η τέχνη, το διαφορετικό, το μοναδικό, το ωραίο, δρα ανανεωτικά στη ζωή μας της δίνει ενδιαφέρον και την ομορφαίνει», σημειώνει με νόημα η Αθηνά Σουγλέρη.
 Θάνος Χριστακόπουλος


 
Back To Top